Szpinakowe szaleństwo makaronowe

Czas: ok. 15minut
Porcja: 5 porcji
Całkowity koszt: ok. 12
Składniki :
- 400 g makaronu penne
- 250 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietany kremówki
- 50 g startego parmezanu (może być zamiennik typu parmezan)
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelni lub w dużym garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę oraz czosnek (nie mogą się przyrumienić).
2. Dodać szpinak i dusić około 3 minutki ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Wlać kremówkę, zmniejszyć ogień i dusić sos, aż nieco odparuję.
4. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
5. Do sosu dodać start ser, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
6. Makaron połączyć z sosem.
7. Podawać posypane serem parmezan.


Komentarze
Prześlij komentarz