Szpinakowe szaleństwo makaronowe





Czas: ok. 15minut
Porcja: 5 porcji
Całkowity koszt: ok. 12


Składniki :

  • 400 g makaronu penne
  • 250 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g startego parmezanu (może być zamiennik typu parmezan)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Na patelni lub w dużym garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę oraz czosnek (nie mogą się przyrumienić).
2. Dodać szpinak i dusić około 3 minutki ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Wlać kremówkę, zmniejszyć ogień i dusić sos, aż nieco odparuję.
4. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
5. Do sosu dodać start ser, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
6. Makaron połączyć z sosem.
7. Podawać posypane serem parmezan.

Komentarze

Popularne posty