Spaghetti z karczochami


Czas: ok. 20 minut
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: 15 zł
 

Składniki:
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 300 g karczochów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzać na małym ogniu oliwę z oliwek i podsmażyć(nie zbrązowić) na niej drobno posiekany czosnek.
  2. Dodać odsączone karczochy, krótko przesmażyć i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut, aż bulion lekko odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić posiekaną natkę pietruszki i dolać sok z cytryny.
  3. W czasie kiedy sos będzie się dusił, w garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę i gotować w niej makron, aż będzie al dente.
  4. Ugotowany makaron przecedzić i połączyć z ciepłym sosem, Wymieszać.
  5. Od razu podawać.

Komentarze

Popularne posty