Spaghetti z karczochami
Czas: ok. 20 minut
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: 15 zł
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 300 g karczochów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- garść siekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzać na małym ogniu oliwę z oliwek i podsmażyć(nie zbrązowić) na niej drobno posiekany czosnek.
- Dodać odsączone karczochy, krótko przesmażyć i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut, aż bulion lekko odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić posiekaną natkę pietruszki i dolać sok z cytryny.
- W czasie kiedy sos będzie się dusił, w garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę i gotować w niej makron, aż będzie al dente.
- Ugotowany makaron przecedzić i połączyć z ciepłym sosem, Wymieszać.
- Od razu podawać.



Komentarze
Prześlij komentarz