Rozkoszne czekoladowe muffinki

Czas: ok. 40 minut
Porcja: ok.10 babeczek
Całkowity koszt: ok.10 zł
Składniki :
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- 2 białka
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 80 g gorzkiej czekolady
- odrobina soli
- wiórki kokosowe do posypania
- papierowe foremki na babeczki
Przygotowanie:
1. Na piecu rozgrzać garnek z wodą i dopasować miskę porcelanową lub inne naczynie.
2. Dopasowane naczynie nałożyć na garnek z gorącą wodą i roztopić w nim 2 łyżki masła, dodać czekoladę i podgrzewać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż się rozpuści.
3. Po rozpuszczeniu nadal czekoladę trzymać nad ciepłą wodą, aby nie stężała.
4. W osobnym naczyniu( już bez kąpieli wodnej) ubić na sztywno białka z odrobiną soli i 2 łyżkami cukru.
5. Żółtka utrzeć na biało z pozostałymi 2 łyżkami cukru.
6. Do żółtek dodać masę czekoladową i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
7. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.
8. Od razu przekładać gotową masę do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.
9. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 C (termoobieg)na około 15-20 minut.
10. Podawać polane polewą czekoladową, posypane wiórkami kokosowymi.
Moje rady: Szybka polewa czekoladowa: w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę mlecznej czekolady, dodać 1 łyżkę mleka i dokładnie wymieszać.


Komentarze
Prześlij komentarz