Pyszne placki zieminiaczane

Czas: ok. 15 minut
Porcja: ok.10 placków
Całkowity koszt: ok. 4 zł
Składniki :
- 500 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
2. Dodać jajko, drobno startą cebulkę, mąkę i przyprawy.
3. Doprawić solą i pieprzem.
4. Łyżką formować zgrabne placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
5. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
6.. Podawać z masełkiem.


Komentarze
Prześlij komentarz