Pyszne placki zieminiaczane





Czas: ok. 15 minut
Porcja: ok.10 placków
Całkowity koszt: ok. 4 zł


Składniki :
  • 500 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
2. Dodać jajko, drobno startą cebulkę, mąkę i przyprawy.
3. Doprawić solą i pieprzem.
4. Łyżką formować zgrabne placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
5. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
6.. Podawać z masełkiem.

Komentarze

Popularne posty