Pychotka marchewkowa




Czas: ok. 60 minut
Porcja: 10 osób
Koszt: ok. 15 z
ł

Składniki:
  • 225 g mąki
  • 100g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 80 g orzechów włoskich
  • 225 g marchewki
  • 6 łyżek mleka
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na polewę:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sok z połowy cytryny

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietaną. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać.

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami.
2. Orzechy posiekać na drobne kawałki.
3. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, dodać cukier i jajka.
5. Dodać marchew, orzechy, mleko i mąkę z przyprawami.
6. Dokładnie wymieszać łyżką.
7. Ciasto wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki.
8. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg) i piec około 40 minut.
9. Ciasto jest gotowe, gdy wbity w niego drewniany patyczek będzie suchy.

Po upieczeniu wystudzone ciasto polać polewą z białej czekolady

Komentarze

Popularne posty