Pychotka marchewkowa
Porcja: 10 osób
Koszt: ok. 15 zł
Składniki:
- 225 g mąki
- 100g masła
- 175 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 80 g orzechów włoskich
- 225 g marchewki
- 6 łyżek mleka
- ½ łyżeczki soli
Składniki na polewę:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- sok z połowy cytryny
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietaną. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać.
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami.
2. Orzechy posiekać na drobne kawałki.
3. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, dodać cukier i jajka.
5. Dodać marchew, orzechy, mleko i mąkę z przyprawami.
6. Dokładnie wymieszać łyżką.
7. Ciasto wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki.
8. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg) i piec około 40 minut.
9. Ciasto jest gotowe, gdy wbity w niego drewniany patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu wystudzone ciasto polać polewą z białej czekolady



Komentarze
Prześlij komentarz