Pulpeciki mamusi z kaszą kuskus

Czas: ok. 40 minut
Porcja: około 20 pulpetów
Koszt: ok. 25 zł
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa
- 2 jajka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 700 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 mała cebulka lub połowa dużej
- 1 kajzerka
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka masła
- 100 g kaszy kuskus
Przygotowanie:
1. Cebulkę obierz i drobno posiekaj, następnie podsmaż ją delikatnie na 1 łyżce masła (nie może się zbrązowić).
2. Bułkę rozdrobnij i namocz ją w wodzie.
3. Mięso przełóż do miski, dodaj do niego podsmażoną cebulkę, przyprawy, roztrzepane jajko i odciśniętą z wody bułkę.
4. Wszystko dokładnie wyrób rękoma na jednolitą masę. Formuj zgrabne kuleczki. Jeśli masa będzie się kleić do rąk, co jakiś czas zmocz ręce wodą.
5. Odstaw na chwilę, aby połączyły się smaki.
6. Przygotuj sos pomidorowy, mianowicie połącz bulion z koncentratem pomidorowym i dokładnie wymieszaj.
7. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i obsmaż na nim pulpeciki z każdej strony, mają się delikatnie zrumienić.
8. Przełóż je do garnka i zalej przygotowanym sosem pomidorowym. Przykryj garnek i duś całość 15 minut, co jakiś czas mieszając.
9. Pod koniec duszenia możesz dodać pokrojoną nać pietruszki i jeszcze raz dopraw całość do smaku.
10. Danie zaserwuj z kaszą kuskus przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu.
Życzę smacznego
Moje Rady: jest to dość spora porcja na 1 osobę. Danie świetnie nadaje się do zamrożenia lub przechowania na następny dzień.


Komentarze
Prześlij komentarz