Placki ziemniaczane z...domowym sosem barbecue
Czas: ok. 30 minut
Porcja: ok.10 placków
Całkowity koszt: ok. 8 zł
Składniki
na placki ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia lub masło klarowane
na domowy sos barbecue:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu Worcester
- 2 łyżki brązowego cukru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przyrządzenia sosu barbecue.
- Należy obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek.
- Na patelni rozgrzać olej, dorzucić cebulę i czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu około 3 minuty, ciągle mieszając, aby nie przypaliło się.
- Następnie dodać brązowy cukier, słodką i ostrą paprykę i dalej podsmażać, cały czas mieszając.
- Kiedy wszystko na patelni podsmaży się na ładny, ciemny kolor wlać ocet balsamiczny i odparować.
- Dodać koncentrat, sos Worcester i wodę. Gotować całość bez przykrycia około 4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Przygotować placki ziemniaczane.
- Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Dodać jajko, drobno startą cebulkę, mąkę i suszone oregano.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Łyżką formować zgrabne placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Placuszki podawać z sosem barbecue posypane świeżą bazylią.



Komentarze
Prześlij komentarz