Placki ziemniaczane z...domowym sosem barbecue


Czas: ok. 30 minut
Porcja: ok.10 placków
Całkowity koszt: ok. 8 zł


Składniki
na placki ziemniaczane:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia lub masło klarowane
na domowy sos barbecue:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki koncentratu  pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia


Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od przyrządzenia sosu barbecue.
  2. Należy obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dorzucić cebulę i czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu około 3 minuty, ciągle mieszając, aby nie przypaliło się.
  4. Następnie dodać brązowy cukier, słodką i ostrą paprykę i dalej podsmażać, cały czas mieszając.
  5. Kiedy wszystko na patelni podsmaży się na ładny, ciemny kolor wlać ocet balsamiczny i odparować.
  6. Dodać koncentrat, sos Worcester i wodę. Gotować całość bez przykrycia około 4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  7. Przygotować placki ziemniaczane.
  8. Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  9. Dodać jajko, drobno startą cebulkę, mąkę i suszone oregano.
  10. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Łyżką formować zgrabne placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  12. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  13. Placuszki podawać z sosem barbecue posypane świeżą bazylią.

Komentarze

Popularne posty