Ciasto długodojrzewające na piernik bożonarodzeniowy



Czas: ok. 1 godziny
Całkowity koszt: ok. 25 zł



Składniki:
  • 500 g miodu
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej


Przygotowanie:
  1. W rondlu na małym ogniu roztopić masło(nie można zagotować).
  2. Dodać cukier i miód. Ciągle mieszając podgrzewać, do momentu, aż składniki się roztopią i połączą.
  3. Odstawić do wystudzenia.
  4. Sodę rozpuścić w mleku.
  5. Do wystudzonej masy stopniowo dodawać pozostałe składniki, wyrabiając ciasto mikserem.
  6. Przełożyć do kamionkowego naczynia lub szklanej miski i odstawić przykryte ściereczką w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Im dłużej tym lepiej.


A więc odstawiamy i czekamy ;-)))

Tutaj znajdziesz drugą część przepisu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty