Ciasto długodojrzewające na piernik bożonarodzeniowy

Czas: ok. 1 godziny
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki:
- 500 g miodu
- 250 g masła
- 125 ml mleka
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżeczki sody
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
Przygotowanie:
- W rondlu na małym ogniu roztopić masło(nie można zagotować).
- Dodać cukier i miód. Ciągle mieszając podgrzewać, do momentu, aż składniki się roztopią i połączą.
- Odstawić do wystudzenia.
- Sodę rozpuścić w mleku.
- Do wystudzonej masy stopniowo dodawać pozostałe składniki, wyrabiając ciasto mikserem.
- Przełożyć do kamionkowego naczynia lub szklanej miski i odstawić przykryte ściereczką w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Im dłużej tym lepiej.


Zakochana! Zabieram się do roboty!
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń