Odlotowe naleśniki pomarańczowe - pycha!

Czas: ok. 30 minut
Porcja: ok. 8 naleśników
Koszt: ok. 10 zł
Składniki:
Ciasto:
Sos pomarańczowy:
1. Roztrzep w naczyniu dwa jajka, dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj.
2. Następnie stopniowo i naprzemiennie dodawaj mąkę i mleko energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem, aż połączą się wszystkie składniki i znikną grudki.
3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż kolejno cienkie naleśniki z każdej strony ok 1 minuty.
4. Gdy usmażysz naleśniki, na tę samą (pustą) patelnie wsyp 3 łyżki cukru i smaż na małym ogniu, aż się roztopi (skarmelizuje). Dodaj masło i gdy się roztopi wlej sok z pomarańczy. Podgrzewaj sos do momentu, aż zgęstnieje (ok. 5 min) ciągle mieszając.
5. Złóż naleśniki w trójkąt i polej sosem pomarańczowym.
Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- 500 ml mleka
- 200 g mąki
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Sos pomarańczowy:
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
1. Roztrzep w naczyniu dwa jajka, dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj.
2. Następnie stopniowo i naprzemiennie dodawaj mąkę i mleko energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem, aż połączą się wszystkie składniki i znikną grudki.
3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż kolejno cienkie naleśniki z każdej strony ok 1 minuty.
4. Gdy usmażysz naleśniki, na tę samą (pustą) patelnie wsyp 3 łyżki cukru i smaż na małym ogniu, aż się roztopi (skarmelizuje). Dodaj masło i gdy się roztopi wlej sok z pomarańczy. Podgrzewaj sos do momentu, aż zgęstnieje (ok. 5 min) ciągle mieszając.
5. Złóż naleśniki w trójkąt i polej sosem pomarańczowym.
Smacznego!


Komentarze
Prześlij komentarz