Odlotowe naleśniki pomarańczowe - pycha!






Czas: ok. 30 minut

Porcja: ok. 8 naleśników
Koszt: ok. 10 zł

Składniki:

Ciasto:

  • 500 ml mleka 
  • 200 g mąki 
  • 2 jaja 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli 

Sos pomarańczowy:

  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki masła 
Przygotowanie:

1. Roztrzep w naczyniu dwa jajka, dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj.
2. Następnie stopniowo i naprzemiennie dodawaj mąkę i mleko energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem, aż połączą się wszystkie składniki i znikną grudki.
3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż kolejno cienkie naleśniki z każdej strony ok 1 minuty.
4. Gdy usmażysz naleśniki, na tę samą (pustą) patelnie wsyp 3 łyżki cukru i smaż na małym ogniu, aż się roztopi (skarmelizuje). Dodaj masło i gdy się roztopi wlej sok z pomarańczy. Podgrzewaj sos do momentu, aż zgęstnieje (ok. 5 min) ciągle mieszając.
5. Złóż naleśniki w trójkąt i polej sosem pomarańczowym.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty