Oczy carycy


Czas: ok. 2 godz.
Porcja: ok. blacha 38x23
Całkowity koszt: ok. 20 zł


Składniki:
ciasto 1 białe:
  • 6 białek
  • 1 łyżka octu
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • ⅓ szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto 2 kakaowe:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • ⅓ szklanki oleju
krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 250 g masła
dodatki:
  • 2 galaretki zielone
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • mocny napar kawy do moczenia biszkoptów z jedną łyżeczką cukru

Przygotowanie:
  1. Rozpuścić galaretki w 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
  2. Przygotować budyń:
  • W ½ szkl. mleka rozmieszać budyń, mąkę, żółtko i cukier waniliowy.
  • Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru, wlać rozrobiony budyń i zagotować, pamiętając, aby cały czas mieszać, by się nie przypalił.  Ostudzić.
Przygotowanie ciasta 1:
  1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać ocet i pozostałe składniki. Wymieszać.
Przygotowanie ciasta 2:
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  3. Do utartych jajek dodać pozostałe składniki i zmiksować.
  4. Blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  5. Oba ciasta wykładać na blachę (38X23) naprzemian kupkami. Przemieszać łyżką w taki sposób, aby powstała mozaika.
  6. Piec około 30 minut w 180C (termoobieg).
  7. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 2 części.
Przygotować masę:
  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem.
  2. Dodawać stopniowo i bardzo powoli zimny budyń. W przeciwnym razie masa może się zważyć.
  3. Na jedną część przekrojonego ciasta wyłożyć połowę masy.
  4. Na masie układać namoczone biszkopty w ostudzonym naparze z kawy.
  5. Pomiędzy biszkopty i na ich wierzch wykładać tężejącą, skalistą galaretkę.
  6. Włożyć do lodówki, aby całkowicie się ścięła.
  7. Następnie  na ściętą już galaretkę wyłożyć resztę masy. Przykryć drugim plackiem.
  8. Udekorować polewą.

    Wyśmienita polewa:

    Składniki:
  9. 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  10. 300 ml śmietanki kremówki
  11. 50 g masła
  12. 1 łyżka kakao
  13. 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Śmietankę zagotować.
  2. Zmniejszyć płomień, dodać połamaną czekoladę, masło, miód i kakao.
  3. Wszystko razem delikatnie mieszać, do momenty,aż powstanie jednolita masa
  4. Uwaga..nie może się zagotować, należy tylko delikatnie podgrzewać.

Komentarze

Popularne posty