Niebiański chlebek


Czas: ok. 2,5 godz.
Porcja: keksówka 10X30
Całkowity koszt: ok. 5 zł


Składniki:
na rozczyn:
  • 100 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g ciepłej wody
na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 170 g mąki żytniej chlebowej
  • 100 g wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
  • garść siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • garść słonecznika


Przygotowanie:
  1. Należy rozpocząć od przyrządzenia rozczynu.
  2. Mianowicie, wszystkie jego składniki wymieszać w dużej misce, na jednolitą masę.
  3. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
  4. Po upływie tego czasu, gdy rozczyn widocznie zacznie pracować, dodać do niego pozostałe składniki.
  5. Wszystko razem dokładnie wymieszać rękoma w misce, aby powstało jednolite ciasto. Będzie ono troszkę rzadkie i klejące. I takie ma być, gdyż będzie pieczone w keksówce.
  6. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz., przykryte ściereczką, w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  7. Następnie przebić ciasto nożem, w celu jego odgazowania i przełożyć do wyłożonej papierem formy keksowej. Aby ciasto nie kleiło się do łyżki zwilżać ją w wodzie. Wbić w ciasto suszoną żurawinę i dokładnie, zwilżoną łyżką dociskać ciasto do dna formy , jednocześnie wyrównując jego powierzchnie.
  8. Kolejny raz odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  9. Przed włożeniem do piekarnika delikatnie posmarować wierzch olejem.
  10. Piec około 30 minut w 190 C (termoobieg), aż będzie gotowy.
  11. Wskazówki w poradach, zapraszam.
  12. Upieczony chlebek wystudzić na kratce i dopiero pokroić.

    Dla ułatwienia jeszcze 2 zdjęcia:
  13. chlebek przed wyrośnięciem



    • Chlebek po wyrośnięciu przed wstawieniem do piekarnika

Komentarze

Popularne posty