Naleśniki a'la straciatella
Czas: ok. 30 minut
Porcja: ok. 10 naleśnikówCałkowity koszt: ok. 15
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 500 ml mleka
- 200 g mąki
- 2 jaja
- 20 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu i wystudzić.
2. W naczyniu rozbełtać jajka, dodać mąkę, mleko, sól i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
3. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie wymieszać.
4. Przygotowane ciasto odstawić na 10 minut.
5. W tym czasie przygotować nadzienie do naleśników.
Składniki na nadzienie:
- 250 g serka białego
- 150 ml śmietanki słodkiej
- 2 łyżki cukru
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Serek biały dokładnie rozgnieść widelcem.
2. Dodać do niego śmietankę, cukier, sok z cytryny i startą czekoladę.
3. Wszystko razem wymieszać.
Jeśli dysponujecie blenderem to wszystkie składniki, oprócz czekolady zmiksować, a na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
Etap końcowy:
1. Na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni smażyć cienkie naleśniki.
2. Usmażone nadziewać przygotowanym kremem.
3. Zwinąć w rulon i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.



Komentarze
Prześlij komentarz