Naleśniki a'la straciatella


Czas: ok. 30 minut
Porcja: ok. 10 naleśników
Całkowity koszt: ok. 15


Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 2 jaja
  • 20 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu i wystudzić.
2. W naczyniu rozbełtać jajka, dodać mąkę, mleko, sól i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
3. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie wymieszać.
4. Przygotowane ciasto odstawić na 10 minut.
5. W tym czasie przygotować nadzienie do naleśników.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g serka białego
  • 150 ml śmietanki słodkiej
  • 2 łyżki cukru
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
1. Serek biały dokładnie rozgnieść widelcem.
2. Dodać do niego śmietankę, cukier, sok z cytryny i startą czekoladę.
3. Wszystko razem wymieszać.

Jeśli dysponujecie blenderem to wszystkie składniki, oprócz czekolady zmiksować, a na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.

Etap końcowy:

1. Na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni smażyć cienkie naleśniki.
2. Usmażone nadziewać przygotowanym kremem.
3. Zwinąć w rulon i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Komentarze

Popularne posty