Mięsne naleśniki pod grzybową kołderką
Czas: ok. 40 min
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki:
na ciasto naleśnikowe:- 250 ml mleka
- 100 g mąki
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki marynowanych w oleju podgrzybków (mogą być inne leśne grzybki, lub same pieczarki)
- 1 por (część biała)
- 300 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy do podsmażenia
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- sól, pieprz
- szczypta
- oliwa do podsmażenia
Przygotowanie:
- Przygotowane ciasto naleśnikowe odstawić na 20 minut.
- W tym czasie przygotować nadzienie do naleśników.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie, dodać mięso mielone i smażyć, aż wieprzowina zbrązowieje. Gotowy farsz zestawić z ognia.
- Na osobnej patelni przygotować sos grzybowy.
- Oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki smażyć na na rozgrzanej oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek. Następnie dorzucić drobno pokrojonego pora, marynowane grzybki, estragon i jeszcze raz krótko podsmażyć.
- Wlać bulion i odparować. Dolać śmietanę i dusić na wolnym ogniu do momentu, aż sos nabierze kremowej konsystencji.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Usmażyć naleśniki.
Etap końcowy:
- Naleśniki nadziać przygotowanym farszem. Zawinąć w rulon.
- Ułożyć je obok siebie w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania.
- Polać sosem grzybowym.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C (termoobieg)na 10-15 minut do momentu, aż sos delikatnie się zapiecze.



To jest przepyszne! Sos grzybowy jest wspaniały!!! Dzięki! :)
OdpowiedzUsuń