Mięsne naleśniki pod grzybową kołderką


Czas: ok. 40 min
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 20 zł


Składniki:
na ciasto naleśnikowe:
  • 250 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
na sos grzybowy:
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki marynowanych w oleju podgrzybków (mogą być inne leśne grzybki, lub same pieczarki)
  • 1 por (część biała)
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy do podsmażenia
na farsz do naleśników:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta
  • oliwa do podsmażenia


Przygotowanie:
  1. Przygotowane ciasto naleśnikowe odstawić na 20 minut.
  2. W tym czasie przygotować nadzienie do naleśników.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie, dodać mięso mielone i smażyć, aż wieprzowina zbrązowieje. Gotowy farsz zestawić z ognia.
  4. Na osobnej patelni przygotować sos grzybowy.
  5. Oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki smażyć na na rozgrzanej oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek. Następnie dorzucić drobno pokrojonego pora, marynowane grzybki, estragon i jeszcze raz krótko podsmażyć.
  6. Wlać bulion i odparować. Dolać śmietanę i dusić na wolnym ogniu do momentu, aż sos nabierze kremowej konsystencji.
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Usmażyć naleśniki.


Etap końcowy:
  1. Naleśniki nadziać przygotowanym farszem. Zawinąć w rulon.
  2. Ułożyć je obok siebie w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania.
  3. Polać sosem grzybowym.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C (termoobieg)na 10-15 minut do momentu, aż sos delikatnie się zapiecze.

Komentarze

  1. To jest przepyszne! Sos grzybowy jest wspaniały!!! Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty