Makaron Olio Olio
Porcja: 4 porcje
Koszt: ok. 10 złSkładniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 5 łyżek oliwy z oliwek (możecie zastąpić zwykłą)
- 4 ząbki czosnku
- szczypta ostrej czerwonej papryczki
- garść drobno pokrojonej natki pietruszki
- sól
- ser typu parmezan
Przygotowanie:
1.Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonym wrzątku (zazwyczaj około 6 minut, ale należy sprawdzić na opakowaniu makaronu).
2. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek (nie może się przypalić, bo będzie gorzki). W trakcie smażenia dorzucić do czosnku papryczkę i pietruszkę, ciągle mieszając.
uwaga..smażenie trwa chwilkę około 1 minuty
4. Makaron odcedzić i jeszcze gorący wymieszać na patelni z czosnkiem.
5. Przełożyć na półmisek, posypać serem i od razu podawać.



Komentarze
Prześlij komentarz