Jabłkowa fantazja
Czas: ok. 40 minut
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 6 zł
Przygotowanie:
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 6 zł
Składniki:
-1 szklanka kaszy jaglanej
-400 ml mleka
-1kg jabłek
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1 łyżka cynamonu
-3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
-szczypta soli
składniki na bezę:
-3 białka jaja kurzego
-2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Kaszę wsypać do rondla, zalać gorącym mlekiem, dodać masło, szczyptę soli i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości (ok.20 min.).
2. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać. Poddusić w garnku na małym ogniu.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim warstwami : kasze,jabłka, kasze i ponownie jabłka.
4. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Wyłożyć nimi wierzchnią warstwę.
5. Wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 180 C (termoobieg) na około 15 minut, aż beza się delikatnie zrumieni.



Ten przepis jest genialny - pyszne!
OdpowiedzUsuń;-)
OdpowiedzUsuń