Najpierw należy zacząć od tego, iż wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do ciasta drożdżowego możemy użyć drożdży suszonych lub świeżych. Ja osobiście polecam drożdże świeże, ponieważ ciasto ma lepszy smak.
Suszone “ekspresowe” drożdże są wygodniejsze w użyciu, gdyż dodaje się je bezpośrednio do mąki.
Z kolei ze świeżych drożdży, za nim dodamy ich do mąki, należy stworzyć rozczyn drożdżowy, rozrabiając je w ciepłej wodzie lub mleku, z dodatkiem odrobiny cukru i mąki. Taki rozczyn należy odstawić w ciepłe miejsce, aż zacznie bąbelkować i lekko podrośnie.
W między czasie mąkę należy przesiać i połączyć ją z resztą suchych składników.
Gdy rozczyn będzie już gotowy, dodać go do mąki i delikatnie połączyć rękoma lub łyżką.
Dodać pozostałe składniki, jak np. jaja, masło lub olej.
Nigdy nie dodajemy w tym momencie do ciasta dodatków typu bakalie, czekolada lub nadzienia, gdyż utrudni to wyrastanie nam ciasta.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolitą masę i wyłożyć na obsypany blat mąką. Oprószonymi dłońmi mocno ugniatać ciasto, co jakiś czas zawijając krawędzie ciasta do środka i ponownie zagniatać. Powinno to trwać około 10 minut. Moja mama mówi, że ciasto jest prawidłowo wyrobione, gdy czuć pod ręką, że ciasto nam “pęcznieje” ;-).
Zagniatanie ciasta powoduje, że gluten z mąki zaczyna się “uwalniać”, dzięki czemu ciasto staje się gładkie i sprężyste. Jest to bardzo ważny moment w życiu ciasta drożdżowego, gdyż źle wyrobione ciasto, będzie ciężkie i może opaść podczas pieczenia.
Nie należy dodawać zbyt dużej ilości mąki do ciasta w trakcie jego wyrabiania, gdyż po upieczeniu ciasto będzie bardzo suche i zbite. Wystarczy lekko oprószać dłonie i blat.
Prawidłowo wyrobione ciasto nie może lepić się do ręki.
Odstawiamy go do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce, w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, okryte ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, należy go odgazować nożem,aby uwolnić powietrze i dopiero teraz można dodać pozostałe składniki, tkj. bakalie, mak, oliwki i ponownie szybko zagnieść, aby wszystko połączyć ze sobą. Tak przygotowane ciasto nadaje się do dalszej obróbki wg naszych upodobań.
Komentarze
Prześlij komentarz