Gorące brzoskwinki
Czas: ok. 30 minut
Porcja: na 2 osoby
Koszt: ok. 12 zł
Składniki:
- 4 duże brzoskwinie
- 3 łyżki masła
- 4 podłużne biszkopty
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 8 okienek mlecznej czekolady
- 1 gałązka świeżej mięty (można pominąć)
- cukier puder lub bita śmietana
Przygotowanie:
1. Umyte brzoskwinie zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minuty. Następnie osącz je, opłucz zimną wodą i obierz ze skórki.
2. Przekrój owoce na pół i wyjmij pestki. Wydrąż ze środka trochę miąższu i przełóż go do miski.
3. Nagrzej piekarnik do 180 C termoobieg i natłuść delikatnie masłem naczynie żaroodporne.
4. Miąższ z brzoskwini rozgnieć widelcem, dodaj do niego pokruszone biszkopty, sok z cytryny, żółtko, posiekaną miętę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
5. Do każdej brzoskwini włóż najpierw okienko czekolady, a na nią nałóż przygotowaną masę.
6. Resztę masła zetrzyj na tarce na każdą brzoskwinie.
7. Piecz w piekarniku 15 minut.
8. Gotowe danie możesz przyozdobić bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Smacznego



Komentarze
Prześlij komentarz