Frankfurterki w cieście francuskim

Czas: ok. 20 minut
Porcja: ok. 4-5 porcji
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki :
- 340 g ciasta francuskiego
- 8 kiełbasek frankfurterek
- ½ cebuli
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 łyżka mielonego kminku
- 50 ml ketchupu
Przygotowanie:
1. Cebulkę pokroić w pół plasterki i posypać odrobiną soli.
2. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i posmarować od wewnętrznej strony ketchupem.
3. Powycinać kawałki ciasta dopasowane do wielkości kiełbasek.
4. Owinąć każdą kiełbaskę ciastem.
5. Gotowe frankfurterki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Z góry posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obłożyć plasterkami cebulki i posypać zmielonym kminkiem.
7. Włożyć do nagrzanego piekarnika 200 C (termoobieg) na 15 minut.


Komentarze
Prześlij komentarz