Francuskie śniadanko
\Czas: ok. 30 minut
Porcja: 7 sztuk
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki :
- ½ arkusza ciasta francuskiego
- 7 jajek
- 3 plasterki serka żółtego
- 3 plasterki wędliny
- grzybki marynowane w oleju (można pominąć ten składnik)
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- 7 foremek na muffinki
Przygotowanie:
1. Ciasto podzielić na kwadraty dopasowane do wielkości foremek, tak aby lekko wystawały poza jej krawędzie. Foremki nie trzeba wcześniej niczym smarować, gdyż ciasto samo w sobie zawiera tłuszcz.
2. Wędlinę i ser żółty pokroić w kosteczkę i wyłożyć nimi ciasto.
3. Wbić po jednym jajku do foremki (jeśli jajka są duże, białko może wypłynąć poza foremkę, dlatego rozbijam jajko i część białka oddzielam do pojemniczka, a pozostałe wraz z żółtkiem wylewam na ciasto).
4. Na wierzch wyłożyć grzybki.
5. Doprawić solą i pieprzem.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) około 15 minut, białko musi się ściąć, a żółtko powinno zostać płynne.
7. Po upieczeniu delikatnie wyłożyć z foremek i posypać posiekanym szczypiorkiem.


Komentarze
Prześlij komentarz