Formowanie bochenka chleba
Formowanie bochenka chleba:
- Jest wiele metod formowania bochenków chleba. Wiele z nich znajdziecie na różnych stronach internetowych.
- Najprostrza metoda to uformowanie ciasta w prostokąt nieco dłuższy niż forma, w którym będziemy go zapiekać.
- Następnie zwijamy ciasto ściśle w rulon, ściskamy krawędzie i podwijamy brzegi pod spód, również pamiętając, aby połączyć ze sobą krawędzie. Urolować ciasto i nadać mu ostateczny kształt.
- Włożyć uformowany bochenek złączeniem do dołu, do wysmarowanej i wysypanej np. otrębami lub bułką tartą formy i odstawić do wyrośnięcia.
- Można uformowany bochenek położyć także na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać bez kształtnej formy. Należy jedna pamiętać, że chlebuś musi być dokładnie i moc zwinięty a skóra na wierzchu dobrze napięta, aby nie rozlał się podczas wyrastania, a potem pieczenia. Proponuję więc na początek użyć formy.
- Po wyrośnięciu bochenka, przed wstawieniem go do piekarnika, należy naciąć jego wierzch delikatnie i ukośnie w kilku miejscach.
- Wierzch można posmarować żółtkiem, białkiem, mlekiem lub olejem i posypać dowolną posypką.
- Chleb jest upieczony wtedy, jeżeli po uderzeniu go od spodu wydobywa się przytłumiony głos. Gotowość ciasta można również sprawdzić wbijając w jego środek patyczek. Jeśli jest suchy chleb jest gotowy.
- Jeśli wierzch zbytnio by się już rumienił a ciasto nie będzie jeszcze gotowe, można przykryć go z góry folią aluminiową.
- Jeśli po wyciągnięciu bochenka z pieca dół jest miękki, a góra już zbrązowiała przełożyć bochenek górą do dołu i jeszcze zapiekać, aż się zarumieni.
- Gotowy chlebek wyciągnąć z formy i odstawić do wystudzenia na kratkę.



Komentarze
Prześlij komentarz