Focaccia z marynowanymi podgrzybkami

Czas: ok. 40
Porcja: ok.4 porcje
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki :
- 100 g mąki pszennej zwykłej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 15 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 130 ml wody
- garść świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
- 1 łyżka oliwy z pod marynowanych podgrzybków
- 1 łyżka oliwy z oliwek do skropienia ciasta
- podgrzybki marynowane w oleju, ilość wg upodobań
- kiełki brokuła i rzodkiewki
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru.
2. Do mąki dodać sól,majeranek, oliwę z podgrzybków i na końcu rozczyn drożdżowy.
3. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto.
4. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę piekarnikową.
5. Na cieście poukładać podgrzybki.
6. Ciasto skropić oliwą z marynowanych podgrzybków.
7. Piec w temp. 200 C (termoobieg) około 15 minut.
8. Podawać na ciepło z kiełkami brokuła i rzodkiewki ,polane oliwą z oliwek. .
1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru.
2. Do mąki dodać sól,majeranek, oliwę z podgrzybków i na końcu rozczyn drożdżowy.
3. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto.
4. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę piekarnikową.
5. Na cieście poukładać podgrzybki.
6. Ciasto skropić oliwą z marynowanych podgrzybków.
7. Piec w temp. 200 C (termoobieg) około 15 minut.
8. Podawać na ciepło z kiełkami brokuła i rzodkiewki ,polane oliwą z oliwek. .
Moje rady: Zamiast mąki razowej, można użyć taką samą ilość mąki pszennej zwykłej. Również dobór marynowanych grzybków jest indywidualny.


Komentarze
Prześlij komentarz