Focaccia z marynowanymi podgrzybkami





Czas: ok. 40
Porcja: ok.4 porcje
Całkowity koszt: ok. 12 zł

Składniki
:

  • 100 g mąki pszennej zwykłej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli 
  • 130 ml wody
  • garść świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego 
  • 1 łyżka oliwy z pod marynowanych podgrzybków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do skropienia ciasta
  • podgrzybki marynowane w oleju, ilość wg upodobań
  • kiełki brokuła i rzodkiewki
Przygotowanie:
 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru.
2. Do mąki dodać sól,majeranek, oliwę z podgrzybków i na końcu rozczyn drożdżowy.
3. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto.
4. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę piekarnikową.
5. Na cieście poukładać podgrzybki.
6. Ciasto skropić oliwą z marynowanych podgrzybków.
7. Piec w temp. 200 C (termoobieg) około 15 minut.
8. Podawać na ciepło z kiełkami brokuła i rzodkiewki ,polane oliwą z oliwek. .

Moje rady: Zamiast mąki razowej, można użyć taką samą ilość mąki pszennej zwykłej. Również dobór marynowanych grzybków jest indywidualny.

Komentarze

Popularne posty