Focaccia na słodko

Czas: ok. 40 minut
Porcja: ok. 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 6 zł
Składniki :
- 100 g mąki pszennej zwykłej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 15 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 130 ml wody
- szczypta cynamonu
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 banany
- miód płynny
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru.
2. Do mąki dodać sól, cynamon, cukier waniliowy, oliwę i na końcu rozczyn drożdżowy.
3. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto.
4. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
5. Ciasto odpowiednio ukształtować i wyłożyć na natłuszczoną formę na tartę.
6. Na cieście poukładać banany.
7. Ciasto skropić oliwą.
8. Piec w temp. 200 C (termoobieg) około 15 minut.
9. Podawać na ciepło skropione miodem.
Moje rady: Można zrezygnować z użycia mąki pszennej razowej i zastąpić ja taką samą ilością mąki pszennej zwykłej.


Komentarze
Prześlij komentarz