Fantazyjne piadine
Czas: ok. 30 minut
Porcja: ok. 8 kanapek
Całkowity koszt: ok. 6 zł
Składniki na piadine:
- 170 g mąki pszennej
- 105 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka otrąb żytnich
na dodatki:
- marynowane grzybki
- sałata roszponka
- serek śmietankowo-grzybowy
- kilka plasterków sera żółtego
- 1 pomidor
- 2 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie piadine:
- Do miski przesiać mąkę.
- Dodać otręby, sól, wodę i oliwę.
- Składniki wymieszać łyżką, a potem na oprószonym mąką blacie, zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie, podzielić ciasto na 8 części i rozwałkować na zgrabne kromeczki, każdy kawałek na grubość ok. 3 mm.
- Smażyć na lekko otłuszczonej patelni 2 minuty z każdej strony, aż zaczną się delikatnie rumienić.
- Część kanapek przyozdobić serkiem żółtym, plasterkiem pomidora, ogórka, roszponką i odrobiną majonezu. Posypać solą i pieprzem.
- Pozostałe posmarować serkiem, udekorować marynowanymi grzybkami, plastrem ogórka i roszponką. Doprawić solą i pieprzem.



Komentarze
Prześlij komentarz