Fantazyjne piadine



Czas: ok. 30 minut
Porcja: ok. 8 kanapek
Całkowity koszt: ok. 6 zł


Składniki na piadine:
  • 170 g mąki pszennej
  • 105 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka otrąb żytnich
na dodatki:
  • marynowane grzybki
  • sałata roszponka
  • serek śmietankowo-grzybowy
  • kilka plasterków sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majonezu


Przygotowanie piadine:
  1. Do miski przesiać mąkę.
  2. Dodać otręby, sól, wodę i oliwę.
  3. Składniki wymieszać łyżką, a potem na oprószonym mąką blacie, zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
  5. Po tym czasie, podzielić ciasto na 8 części i rozwałkować na zgrabne kromeczki, każdy kawałek na grubość ok. 3 mm.
  6. Smażyć na lekko otłuszczonej patelni 2 minuty z każdej strony, aż zaczną się delikatnie rumienić.
  7. Część kanapek przyozdobić serkiem żółtym, plasterkiem pomidora, ogórka, roszponką i odrobiną majonezu. Posypać solą i pieprzem.
  8. Pozostałe posmarować serkiem, udekorować marynowanymi grzybkami, plastrem ogórka i roszponką. Doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty