Duszona wieprzowina w winnym sosie
Czas: ok. 3 godz.
Porcja: ok. 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki:
- o,5 kg schabu z kością
- 1 główka czosnku
- 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- ¾ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- ok. 200 ml bulionu drobiowego lub z wołowiny
- 200 g surowego boczku
- ½ kg pieczarek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Schab pociąć na steki grubości ok. 1,5 cm, doprawić z każdej strony solą i pieprzem.
- Na dużą rozgrzaną patelnie wlać olej i podsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor.
- Główkę czosnku przeciąć na pół i włożyć przeciętą częścią na patelnie.
- Na środek patelni dołożyć również czubatą łyżkę przecieru pomidorowego i lekko go podsmażyć.
- Dolać ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina. Zagotować, aby alkohol wyparował, a został jedynie posmak wina.
- Wlać tyle bulionu, aby dosięgał do połowy wysokości mięsa. Doprowadzić do wrzenia i delikatnie przemieszać zawartość patelni.
- Całość przykryć i dusić mięso około 1,5-2 godz, co jakiś czas obracając go na drugą stronę.
- Około 15 minut przed końcem duszenia mięsa, przygotować dodatki w formie smażonych pieczarek i boczku.
- Boczek surowy pokroić w kostkę i smażyć na patelni do momentu, aż tłuszcz się wytopi a boczek stanie się chrupiący. Dodać oczyszczone i przekrojone na pół pieczarki. Smażyć, ciągle mieszając, aż grzyby pięknie się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem.
- Uduszone mięso przełożyć na półmisek. Powstały sos przelać do osobnego naczynia. Wyciągnąć połówki czosnku i przez sito przetrzeć ich do sosu. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadki, zredukować go na ogniu.
- Sosem polać mięso. Obłożyć pieczarkami i boczkiem, posypać natką pietruszki.



Komentarze
Prześlij komentarz