Duszona wieprzowina w winnym sosie



Czas: ok. 3 godz.
Porcja: ok. 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł


Składniki:
  • o,5 kg schabu z kością
  • 1 główka czosnku
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • ¾ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • ok. 200 ml bulionu drobiowego lub z wołowiny
  • 200 g surowego boczku
  • ½ kg pieczarek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Schab pociąć na steki grubości  ok. 1,5 cm, doprawić z każdej strony solą i pieprzem.
  2. Na dużą rozgrzaną patelnie wlać olej i podsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor.
  3. Główkę czosnku przeciąć na pół i włożyć przeciętą częścią na patelnie.
  4. Na środek patelni dołożyć również czubatą łyżkę przecieru pomidorowego i lekko go podsmażyć.
  5. Dolać ¾  szklanki wytrawnego czerwonego wina. Zagotować, aby alkohol wyparował, a został jedynie posmak wina.
  6. Wlać tyle bulionu, aby dosięgał do połowy wysokości mięsa. Doprowadzić do wrzenia i delikatnie przemieszać zawartość patelni.
  7. Całość przykryć i dusić mięso około 1,5-2 godz, co jakiś czas obracając go na drugą stronę.
  8. Około 15 minut przed końcem duszenia mięsa, przygotować dodatki w formie smażonych pieczarek i boczku.
  9. Boczek surowy pokroić w kostkę i smażyć na patelni do momentu, aż tłuszcz się wytopi a boczek stanie się chrupiący. Dodać oczyszczone i przekrojone na pół pieczarki. Smażyć, ciągle mieszając, aż grzyby pięknie się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem.
  10. Uduszone mięso przełożyć na półmisek. Powstały sos przelać do osobnego  naczynia. Wyciągnąć połówki czosnku i przez sito przetrzeć ich do sosu. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadki, zredukować go na ogniu.
  11. Sosem polać mięso. Obłożyć pieczarkami i boczkiem, posypać natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty