Bajeczne naleśniki z rozgrzanego kamienia
Porcja: ok. 4-5 naleśników
Całkowity koszt: ok. 10 zł
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 250 ml mleka
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 duże listki melisy (można pominąć ten składnik)
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 3 banany
- 2 kiwi
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- sok z ½ cytryny
- opakowanie serka waniliowego homogenizowanego
Przygotowanie:
1. W naczyniu rozbełtać jajka, dodać mąkę, jajka, mleko, sól, oliwę, cukier waniliowy, drobno pokrojoną melisę i dokładnie wymieszać.
2. Odstawić na 10 minut.
3. W tym czasie przygotować nadzienie.
4. Banany obrać i pokroić w 0,5 cm krążki.
5. Pomarańcze obrać i odfiletować.
6. Kiwi obrać i pokroić w kostkę.
7. Wszystkie owoce wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.
8. Usmażyć naleśniki na rozgrzanym oleju na patelni.
9. Na środek każdego naleśnika ułożyć nadzienie, polać serkiem waniliowym.
9. Brzegi naleśnika złożyć do środka, a jeden z końców podwinąć pod spód. Wierzch delikatnie polać miodem.
10. Ułożyć gotowe naleśniki na zimny kamień i włożyć do zimnego pieca.
11. Rozgrzewać piekarnik wraz z potrawą na kamieniu do 180 C.
12. Gdy piec osiągnie już pożądaną temperaturę, a kamień będzie mocna rozgrzany, ostrożnie wyciągnąć potrawę z pieca.
13. Kamień wraz z potrawą położyć na podstawce (uwaga kamień bardzo gorący).
14. Potrawę posypać cukrem pudrem.
14. Danie smakujemy z gorącego kamienia.
Moje rady: Danie podane na rozgrzanym kamieniu spowoduje, że potrawa nam nie wystygnie, a dzięki wysokiej temperaturze smaki potrawy smakowicie się połączą, a ciasto apetycznie się zarumieni. Jeśli nie posiadasz takiego kamienia to można podgrzać potrawę na zwykłym talerzu ceramicznym w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.



Komentarze
Prześlij komentarz