Snickers
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: duża blacha(ok. 40x25)
Całkowity koszt: ok. 25 zŁ
Porcja: duża blacha(ok. 40x25)
Całkowity koszt: ok. 25 zŁ
Składniki na ciasto:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki
- 2 Łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 G siekanych migdałów
- 5 Żółtek
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 Łyżka cukru waniliowego
- 2 Łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 Łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 3 Łyżki kakao
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
- Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
- Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie szpatułką połączyć składniki.
- Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 20 minut. Następnie wystudzić.
- Przekroić ciasto na dwa blaty.
- Przygotować ciasto orzechowe.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Pod koniec ubijania dosypywać cukier.
- Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Połączyć delikatnie szpatułką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160C (termoobieg) około 30 minut, aż wierzch ciasta lekko się zrumieni. Wystudzić.
- Przygotować masę.
- W 1 szklance mleka rozmieszać oba rodzaje mąki i żółtka jaj.
- resztę mleka zagotować z cukrem.
- Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną i ugotować jak budyń. Wystudzić.
- Kostkę masła utrzeć z łyżką cukru pudru i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wsypać kakao i wlać spirytus (można pominąć). Dokładnie połączyć mikserem.
- Złożenie ciasta: 1/2 cześć biszkopta-3/4 masy -ciasto orzechowe-masa kajmakowa-1/2 cześć biszkopta-reszta masy.
- Wierzch ciasta można posypać posiekanymi orzechami bądź cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz