Placek kròlewski
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 350 g masła
- 120 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kwaśne śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cynamonu
- 1 galaretka pomarańczowa
na masę grysikową:
- 1 litr mleka
- 2 cukry waniliowe
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 5 łyżek kaszy manny
na lukier:
- ▪ sok z 1 cytryny
- ▪cukier puder (ile zabierze)
Przygotowanie:
- Mąkę wysiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, jak na kruche.
- Podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części dodać kakao a do drugiej kawę. Oba ciasta osobno zagnieść. Trzecią część ciasta zostawić białą.
- Każde ciasto rozwałkować i osobno upiec na złoty kolor w temp. 180C.
- Przygotować masę jabłkową.
- Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Następnie przesmażyć je na maśle dodając sucha galaretkę i cynamon. Mieszać, aż galaretka się rozpuści i przestudzić masę.
- Przygotować masę grysikową.
- Masło zagotować z mlekiem, a następnie dodać pozostałe składniki. Gotować całość na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
- Upieczone placki przełożyć przestudzonymi masami.
- Wierzch udekorować lukrem.
Pysznie wygląda :O)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
OdpowiedzUsuń