Pieczona cielęcina
Czas: ok. 1,5 godz.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 30-40 zŁ
Składniki
na mięso :
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 30-40 zŁ
Składniki
na mięso :
- 1 kg cielęciny bez kości
- sól
- 2 ząbki
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 1 szkl. mąki pszennej
- sól do smaku
- koperek
- 2 łyżki śmietany (18%)
- np. buraczki czerwone jako sałatka
- ok. 30 g parmezanu
- Mięso, z każdej strony, natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę .
- Następnie (jeśli trzeba to zesznurować), obsmażyć na patelni ze wszystkich stron.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Patelnię po smażeniu "obmyć" wodą i polać nią mięso.
- Przykrytą cielęcinę piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (term) przez około 1 godz, co jakiś czas polewając mięso, wytwarzającym się sosem podczas pieczenia.
- Po upieczeniu, mięso wyłożyć na deseczkę i przed pokrojeniem na plastry, dać mu chwilę odpocząć, .
- Powstały sos zagęścić odrobiną mąki (jeśli trzeba) i połączyć ze śmietaną. Zagotować.
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- Następnie, jeszcze ciepłe, przecisnąć przez praskę do ziemniaków i wystudzić.
- Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Z ciasta urol Ować wałek i ukośne odcinać kawałki.
- W dużym garnku zagotować wodę.
- Gotowe kopytka wkładać na wrzącą i osoloną wodę.
- Po wypłynięciu klusek na górę gotować około 1 min.
- Ugotowane odcedzić.
- Na dno kokilek wylać cześć sosu, i poukładać mięso z kopytkami.
- Polać znów sosem i posypać startym parmezanem.
- Zapiekać około 10 min w 180 C (termoobieg)
- Udekorować koperkiem.
- Podawać z buraczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz