Torcik malinowy
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: duża tortownica
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki
na biszkopt:
Przygotowanie biszkoptu:
Porcja: duża tortownica
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki
na biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek mąki
- 8 łyżek cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 50 g cukru
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- maliny
- 2 tabliczki białej czekolady
- dowolna dekoracja
Przygotowanie biszkoptu:
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
- Następnie dodać żółtka i całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
- Następnie wlać olej i dokładnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie połączyć składniki.
- Ciasto wylać na blachę tortową wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić. Przekroić na 2 placki.
- Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu.
- Żelatynę rozprowadzić w odrobinie wody i dodać do ciepłego jeszcze budyniu.
- Wystudzić. Jeśli pojawią się grudki masę przetrzeć przez sito.
- Wystudzić od czasu do czasu mieszając.
- Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie połączyć ją z wystudzonym budyniem.
- Dodać maliny i delikatnie wymieszać.
- Blaty biszkoptu przełożyć połową masą budyniowej.
- Resztą posmarować cały tort
- Tort ozdobić startą białą czekoladą i dodatkowymi ozdobami.
Komentarze
Prześlij komentarz