Murzynek z owocami
Składniki:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kostka masła (200 g)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jaja
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- 2 szklanki np. borówek świeżych lub mrożonych.
- Masło rozpuścić w rondelku.
- Czekoladę pokroić na drobne kawałki.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biało.
- Do ubitej masy jajecznej dodać rozpuszczone masło, wsypac suche składniki i miksiwac ok. 5 minut.
- Na koniec wsypać kawałki czekolady, dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wszystko razem wymieszać łyżką.
- Masę przelać do formy(28×24) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch wysypać owoce.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C ok. 40 minut( do suchego patyczka, termoobieg)
- Wierzch udekorować np. polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz