Sernik "Krysia"
Całkowity czas: ok. 3 godz.
Całkowity koszt: ok. 30 zł
Porcja: duża
Składniki
na ciasto:
Całkowity koszt: ok. 30 zł
Porcja: duża
Składniki
na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 kg sera białego
- 150 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 jajka
- 350 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 250 g masła
- 7 jajek
- 200 g cukru
- skórka cytrynowa
- Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Zrobić masę serową.
- Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać zmielony ser (można użyć gotowego z wiaderka). Wsypać budyń.
- Na koniec wmieszać pianę ubitą z białek.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wylać masę serową (ciasto można wcześniej podpiec 5 minut w piekarniku)
- Zrobić krem.
- Ugotować budyń.
- Do ciepłego budyniu wmiksować masło i odstawić do wystudzenia.
- Żółtka utrzeć z cukrem.
- Następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń.
- Wsypać skórkę cytrynową.
- Na koniec wmieszać ubitą pianę z białek.
- Krem wyłożyć na masę serową.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 1,5 godz.
- Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowy.
- Ser nie może ciągnąc się po patyczku. Patyczek może być lekko wilgotny.
Komentarze
Prześlij komentarz