Sezamek
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: blacha tortowa o wym.28x24
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
masę:
- 500 ml kremówki 30%
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1 puszka ananasów
kruszonkę sezamową:
- 250 g ziaren sezamu
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
- 70 g masła
Przygotowanie biszkoptu:
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
- Następnie dodać żółtka i całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
- Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie połączyć składniki szczpatułką.
- Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Przygotowanie masy:
- Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Wystudzić.
- Kremówkę ubić na sztywno i pod koniec ubijania wlać lekko tężejącą galaretkę oraz odsączone z zalewy i zmiksowane ananasy.
Przygotowanie kruszonki:
- Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Zagotowaną masę przełożyć na blachę i wyrównać.
- Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika (termoobieg) na ok. 10 minut. Zapiekać, aż masa się zrumieni. Następnie wystudzić i pokruszyć np. wałkiem do ciasta.
Efekt końcowy:
Złożyć ciasto:
1/2 części biszkoptu-1/2 część masy-1/2 części biszkoptu- 1/2 część masy-kruszonka
Komentarze
Prześlij komentarz