Jabłecznik księżniczki
Całkowity czas: ok. 1 godz.
Porcja: blacha o wymiarach 40X25 Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe:
Porcja: blacha o wymiarach 40X25 Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 opakowanie malinowej galaretki
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 słoik tartych jabłek
- Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
- Następnie dodać żółtka i olej, całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
- Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki.
- Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.Przekroić na 2 placki.
- Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wlewać tężejącą galaretkę.
- Złożyć ciasto:
- 1/2 części biszkoptu-masa jabkowa-1/2 części biszkoptu- pianka-tarta czekolada
Komentarze
Prześlij komentarz