Chlebek pszenno-razowy
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Porcja: forma keksowa o wymiarach ok. 34x10 cm
Całkowity koszt: 4 zł
Składniki:
P.S.
Porcja: forma keksowa o wymiarach ok. 34x10 cm
Całkowity koszt: 4 zł
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (typ 650)
- 250 g mąki pszennej razowej
- 20 g świeżych drożdży
- 540 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżka soli
- szczypta cukru
- dodatkowo: czarnuszka, ziarna słonecznika, sezamu itp do posypania
Przygotowanie:
- Drożdże rozrobić z cukrem w 90 ml ciepłej wody (z tych 450). Odstawić do czasu, aż drożdże zaczną "bąbelkować".
- Do miski wsypać oba rodzaje mąki, sól, wlać pozostałą część wody oraz rozczyn drożdżowy.
- Dokładnie wyrobić rękoma ok. 10 min lub mikserem (hakami do ciasta drożdżowego ok. 3 min).
- Ciasto chlebowe nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. (powinno podwoić swoją objętość).
- Po wyrośnięciu ciasto przebić nożem (w celu jego odgazowania).
- Formę na chlebuś wysmarować olejem i wysypać dno dowolnymi ziarnami. Można użyć również papieru do pieczenia.
- Ciasto przełożyć zwilżonymi dłońmi lub łyżką do foremki.
- Dokładnie wyrównać w foremce lekko dociskając go do dna. Ciasto powinno zając ok. 3/4 wysokości foremki.
- Ponownie nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż po brzegi foremki.
- Przed pieczeniem wierzch ciasta zwilżyć wodą i posypać czarnuszką.
- Wstawić do piekarnika (góra/dół) nagrzanego do 230 C na 10 minut.
- Następnie zmniejszyć temp. do 200 C i piec jeszcze ok. 20 minut.
- Spód upieczonego chlebusia powinien wydawać głuchy odgłos i być twardy.
P.S.
- Formę z chlebkiem najlepiej piec na kratce, na drugiej półce od dołu piekarnika.
- Gdy spód chlebka byłby jeszcze miękki po upływie czasu pieczenia, wyjąć go z foremki i spodem do góry piec jeszcze ok. 10 minut. Najczęściej zdarza się tak, gdy używamy papieru do pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz