Krupnik Amelki
Czas: ok. 3 godziny (z wywarem)
Porcja: 5 porcji
Całkowity koszt: ok.15 zł
Składniki
na bulion:
- 1 golonka indycza
- 2 marchewki
- 2 pietruszki-korzeń
- por (zielona część-ok. 3 łodygi)
- 2 cebule
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1 łyżka przyprawy do zup
- sól, pieprz
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 1 litra zimnej wody
- dodatkowo: 2 garści kaszy jaglanej
- Z golonki, marchewki, pietruszki, pora, cebuli i przypraw (bez czosnku) przyrządzić bulion. Składniki bulionu zalać zimną wodą i gotować ok. 3 godz. na słabym ogniu.
- Po ugotowaniu bulion przecedzić.
- Marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce.
- Mięso z golonki pokroić.
- Do gorącego bulionu wsypać kaszę i całość gotować na słabym ogniu ok. 20 minut.
- Po tym czasie do zupy dodać warzywa, mięso oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Całość doprawić solą i pieprzem. Jeśli trzeba rozrzedzić wodą.
- Zdarza się czasem, że nie mam w domu świeżej marchewki ani korzenia pietruszki. Wówczas przyrządzam wywar identycznie jak w przepisie lecz bez tych dwóch składników. Z kolei zawsze mam zapas w zamrażalniku mrożonej ciętej włoszczyzny. Wtedy to podsmażam dowolną ilość włoszczyzny na maśle i dodaję do przecedzonego wywaru wraz z mięsem.
Komentarze
Prześlij komentarz