Torcik Bożonarodzeniowy
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: blacha tortowa o wym. 24-25 cm Całkowity koszt: ok. 30 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe:
Posiekane daktyle zalać wódką lub innym alkoholem (ok. 50 ml).
Efekt końcowy:
Porcja: blacha tortowa o wym. 24-25 cm Całkowity koszt: ok. 30 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 okrągłe listki wafla wielkości foremki do pieczenia
- 9 jajek
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- 60 g posiekanych daktyli
- 5 łyżek bułki tartej
- 9 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- puszka masy krówkowej-orzechowej
- słoik powideł śliwkowych
- lukier biały
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
- Następnie dodać żółtka i całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
- Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie połączyć składniki szczpatułką.
- Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.
Posiekane daktyle zalać wódką lub innym alkoholem (ok. 50 ml).
- Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
- Następnie dodać żółtka i całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
- Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. dodać również pozostałe składniki.(Daktyle dodać razem z alkoholem, w którym się moczyły).Delikatnie połączyć szpatułką.
- Dno dwóch blach tortowych (wcześniej wyłożyć je papierem do pieczenia) wyłożyć waflem. Na wafel równomiernie rozłożyć przygotowane ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.
Efekt końcowy:
- Złożyć ciasto:
- 1/2 cześć ciasta z waflem (waflem do góry)-część masy krówkowej-1/2 część ciasta z waflem- część powideł śliwkowych-1/2 biszkoptu ciemnego-cześć masy krówkowej- 1/2 część drugiego ciasta waflowego-część powideł śliwkowych-1/2 część ciemnego biszkoptu-część masy krówkowej- 1/2 ciasta z waflem (waflem do góry)-lukier
Komentarze
Prześlij komentarz