Piegusek
Całkowity czas: ok. 1,5 godz.
Porcja: blacha o wymiarach 40X25
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe I:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
na ciasto biszkoptowe II:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 kopiasta łyżka maku
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 200 g masła
- słoik grubo startych jabłek
- polewa czekoladowa
- paczka herbatników
- Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
- Następnie dodać żółtka i olej, całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
- Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki.
- Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.
- Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
- Następnie dodać żółtka i olej, całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
- Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Delikatnie połączyć składniki.
- Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.
- Przekroić na dwa blaty.
Przygotowanie masy budyniowej:
- Z podanych składników ugotować budyń.
- Gdy przestygnie, utrzeć masło na biało i stopniowo dodawać budyń.
Efekt końcowy:
- Złożyć ciasto:
- 1/2 cześć ciasta z makiem-1/2 część masy budyniowej- biszkopt I-jabłka-1/2 część ciasta z makiem-1/2 część masy budyniowej-herbatniki-polewa
Komentarze
Prześlij komentarz