Jabłecznik z budyniem
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: forma o wymiarach 24x28
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki na ciasto I:
na biszkopt:
Porcja: forma o wymiarach 24x28
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki na ciasto I:
- 1 kg jabłek
- 4 jaja
- 300 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2szkl. cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 500 ml mleka
- 250 g masła
- Drożdże rozdrobnić z mąką i cukrem pudrem (jak na kruszonkę).
- Następnie posiekać z masłem.
- Dodać pozostałe składniki (oprócz jabłek) i wyrobić jak ciasto kruche.
- Podzielić na dwie części.
- Jedną część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a na ciasto poukładać obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Wierzch jabłek posypać bułką tartą.
- Na jabłka wyłożyć drugą część ciasta.
- Upiec w piekarniku w 180 C (termoobieg) ok. 30 minut. Wystudzić.
- Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Następnie stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.
- Na koniec zmniejszyć obroty do minimum i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 20 minut. Wystudzić.
- Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń.
- Następnie utrzeć przestudzony budyń z masłem.
- Na ciasto jabłkowe wyłożyć masę budyniową.
- Przykryć biszkoptem.
- Wierzch ciasta polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz