Królewska szarlotka
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: forma o wymiarach 24x28
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki
na ciasto:
Porcja: forma o wymiarach 24x28
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki
na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder i żółtka. Wyrobić, jak ciasto kruche.
- Wyrobione ciasto podzielić na 3 części:
- do 1 części dodać kakao i wyrobić.
- do 2 części dodać przyprawę do piernika i wyrobić.
- 3 część zostawić bez zmian.
- W tym czasie jabłka obrać ze skórek i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić na plasterki i wyłożyć na ciasto.
- Na jabłka wysypać żurawinę.
- Następnie na żurawinę zetrzeć po połowie ciasta z kakaem i przyprawą do piernika.
- Na sztywno ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier.
- Pianę z białek wyłożyć na placek.
- Na koniec zetrzeć pozostałe części ciasta z kakaem i przyprawą do piernika.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C (termoob.) i piec ok. 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz