Pierś z indyka z salsą paprykową
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok.20 złSkładniki:
- ok. 500 g fileta z indyka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (można użyć saszetkę herbatki z kopru)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 4 papryki różnego koloru
- 2 garście różnokolorowych pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego (można zastąpić cytryną)
- odrobina miodu do smaku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie dodać do niego pozostałe przyprawy, wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Marynatę porządnie wmasować w mięso i odstawić na min. 1 godz.
- W tym czasie paprykę umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia do zapiekania i opiekać w piekarniku w 200 st. około 15 minut, do momentu, aż skórka zrumieni się. Wyjąć, ostudzić i obrać ze skórki.
- Zamarynowane mięso ciasno zesznurować, przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać bulionem do połowy wysokości mięsa, przykryć i piec w piekarniku w 180 C przez około 1 godzinę, co jakiś czas obracając mięso w naczyniu.
- Opieczoną i obrana paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na połowę. Całość połączyć z oliwą, octem balsamicznym, miodem, przeciśniętym ząbkiem czosnku i doprawić do smaku.
- Upieczone mięso odstawić na chwilę, aby odpoczęło. Następnie rozsznurować i pokroić na plastry. Polać powstałym sosem.
- Podawać z salsą paprykową.
Komentarze
Prześlij komentarz