"Ptysio"
Całkowity czas: ok. 1 godz.
Porcja: średnia porcja
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki:
Porcja: średnia porcja
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki:
- 1 duży arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 400 ml śmietany 30 %
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 1 galaretka np. o smaku truskawkowym
- 2 łyżki cukru
- 250 ml gorącej wody
- Ciasto francuskie podzielić na dwie równe części. Każdą upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 10 minut. Wystudzić. Jeśli powstały "poduszeczki" na cieście, to spodnią część ciasta poprzekłuwać delikatnie widelcem.
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier a następnie jogurt.
- Powoli również wlać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać.
- Masę wstawić na chwilę do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.
- Blaty ciasta przełożyć gotową masą i wstawić o lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz