Omlet biszkoptowy z truskawkami
Całkowity czas: ok. 20 minut
Porcja: 1 porcja
Całkowity koszt: ok. 5 zł
Składniki:
Porcja: 1 porcja
Całkowity koszt: ok. 5 zł
Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- świeże truskawki
- 2 łyżki twarożku białego
- 1 łyżka śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kremu czekoladowego lub roztopionej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- cukier puder do posypania
- Oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka, cukier, mąkę i mleko zmiksować na jasny krem.
- Osobno ubić na sztywno białka ze szczyptą soli.
- Masę jajeczną połączyć delikatnie z ubitymi białkami.
- Na rozgrzanej patelni roztopić masło i wylać na nią masę omletową. Palnik skręcić do minimum, przykryć pokrywą i smażyć ok. 2 minuty. Gdy góra zetnie się i delikatnie "podrośnie" odwrócić omleta na drugą stronę. Już nie zakrywając smażyć, do momentu, aż omlet lekko zarumieni się.
- Serek zmiksować ze śmietaną i kremem czekoladowym.
- Gotowy omlet posmarować serkiem a na niego poukładać truskawki.
- Wierzch dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz