Kaczka w zielonych warzywach
Całkowity czas: ok. 1,5 godz.
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki:
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki:
- 3 kacze udka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 10 ziemniaków
- 5 szparagów
- ok. 150 g fasolki szparagowej
- kilka różyczek brokuła
- 3 łyżki mąki
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz
- ok. 300 ml bulionu drobiowego
- 1/2 szkl. czerwonego półwytrawnego wina
- Umyte i oczyszczone kacze udka oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Następnie obtoczyć je w mące i obsmażyć udka, w mocno rozgrzanym naczyniu do zapiekania, najpierw od strony skóry. Obsmażone udka przełożyć na talerz a nadmiar wytopionego tłuszczu odlać.
- W tym samym naczyniu obsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę i czosnek. Podlać winem, lekko odparować i wlać bulion. Wszystko zamieszać, dodać liście laurowe, doprowadzić do wrzenia i na nowo włożyć udka. Naczynie zakryć i wstawić do nagrzanego do 160 C (termoobieg) piekarnika na 45 minut.
- Po tym czasie do naczynia dołożyć obrane i przekrojone na połówki ziemniaki. Jeśli wydobywający się sos będzie zbyt gęsty to podlać wodą, zamieszać tak, aby pokryć nim ziemniaki. Całość doprawić majerankiem i ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie naczynie przykryć i dusić w piekarniku ok. 30 minut.
- Ok. 15 minut przed końcem gotowania dodać pozostałe warzywa, które również zamieszać delikatnie z sosem.
- Gotowe danie posypać szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz