Pieczona kaczka z jabłkami
Całkowity czas przygotowania: ok.2 godz +marynowanie
Porcja: ok. 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki:
- 1 kaczka (ok. 1,5 kg)
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1,5 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 5 jabłek
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina miodu lub cukru
- Dzień wcześniej opalić kaczkę (jeśli trzeba, )zamarynować i wstawić na całą noc do lodówki: majeranek wymieszać z solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkami czosnku. Tak przygotowaną mieszanką, natrzeć kaczkę dokładnie z każdej strony.
- Na drugi dzień wyjąć kaczkę z lodówki na ok. 30 minut przed pieczeniem.
- Przygotować nadzienie: jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Wymieszać z majerankiem, sokiem z cytryny i miodem.
- Nadzieniem dokładnie wypełnić kaczkę, lekko ugniatając jabłka.
- Tuszkę kaczki spiąć wykałaczkami lub jeśli jest dość duża ilość skóry związać sznurkiem (tak, aby farsz nie wypłynął).
- Tuszkę włożyć do naczynia do zapiekania.
- Piec pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. w 180C (termoobieg).
- Po tym czasie naczynie odkryć, wierzch kaczki polać miodem i zapiekać jeszcze ok. 15-20 minut, aż kaczka pięknie się zarumieni.
- Po upieczeniu kaczka powinna odpocząć kilka minut, zanim się ją pokroi.
- Podawać z pieczonymi ziemniaczkami, kiszoną kapustą lub buraczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz