Pierś indycza po prowansalsku
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz. + marynowanie
Porcja: duża porcjaCałkowity koszt:ok. 25 zł
Składniki:
- 1 pierś indycza (ok. 1,5 kg)
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka soli
- świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- olej do smażenia
- Mięso dokładnie natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem, przyprawami i przeciśniętymi ząbkami czosnku.
- Zamarynowane mięso obwinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamarynowania na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po zamarynowaniu, jeśli pierś jest szeroka, zwinąć ją, jak na roladę i obwiązać sznurkiem.
- Następnie obsmażyć dokładnie na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
- Przełożyć do naczynia do zapiekania, ciepłą patelnię po obsmażeniu "wymyć" winem i podlać nim mięso w naczyniu. Dolać jeszcze 1/2 szklanki wody.
- Naczynie zamknąć i całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) około 1,5 godz.
- Co 15 minut obracać mięso w naczyniu. Jeśli trzeba dolać wody.
- Po upieczeniu, mięso powinno odpocząć przez kilka minut, za nim się go pokroi.
- Powstały sos w trakcie pieczenia zredukować, zagęścić mąką lub zabielić śmietaną. Doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz