Mięsna zapiekanka
Całkowity czas: ok. 1,5 godz.
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 20 zł
Składniki:
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 20 zł
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, ew. cukier do smaku
- 1 średni korzeń selera
- ok. 1/2 szkl. mleka
- ok. 3 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Następnie zeszklić na oliwie, dodać mięso i dokładnie obsmażyć.
- Dodać startą marchewkę, posiekane łodygi selera, suszone oregano.
- Ponownie podsmażyć. Podlać winem i odparować go.
- Wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat.
- Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić około 30 minut.
- W tym czasie przygotować puree selerowe.
- Seler ugotować na parze.
- Następnie zgnieść seler, do jeszcze ciepłego dodać masło i mleko.
- Całość dokładnie ze sobą połączyć, doprawiając solą, pieprzem i gałką.
- Uduszone mięso przełożyć do formy do zapiekania.
- Na wierzchu rozłożyć puree z selera.
- Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 (termoobieg) na około 20 minut, do momentu, aż wierzch się delikatnie zarumieni.
- Zapiekankę można przyrządzić w jednej foremce lub w mniejszych foremkach do zapiekania, osobno dla każdego.
Komentarze
Prześlij komentarz