Sernik z żurawiną
Całkowity czas: ok. 1 godz.
Porcja: 25x30 cm
Całkowity koszt: 20 zł
Składniki
na ciasto:
Porcja: 25x30 cm
Całkowity koszt: 20 zł
Składniki
na ciasto:
- 3/4 szkl. mąki pszennej (ok. 130 g)
- 3/4 szkl. cukru kryształu (200 g)
- 1/2 szkl. oleju
- 3 jajka
- ok. 60 g suszonych żurawin
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg gotowego zmielonego sera białego
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru kryształu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (70 g)
- ew. odrobina aromatu pomarańczowego
- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty biały krem.
- Zmniejszyć obroty i ciągle ucierając, stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Na końcu, nadal mieszając stopniowo wlewać olej.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać żurawiną.
- Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) 10 min.
- W tym samym czasie przygotować masę serową.
- Ser zmiksować z jajkami, cukrem oraz budyniem na gładką masę.
- Masę serową wylać na podpieczony spód.
- Ponownie włożyć całość do piekarnika i piec w 180 C (termoobieg) ok. 30 minut, na środkowej półce piekarnika.
- Wbity w środek patyczek powinien być lekko wilgotny.
- Po upieczeniu sernik powinien stygnąć w lekko uchylonym piekarniku.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz