Bułeczki z nadzieniem z kurczaka
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: 10 bułeczek
Całkowity koszt: 12 zł
Składniki na bułeczki:
Porcja: 10 bułeczek
Całkowity koszt: 12 zł
Składniki na bułeczki:
- 225 g mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 15 g miękkiego masła
- 140 ml ciepłego mleka
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- mała garść rukoli
- sól, pieprz
- sezam do posypania
- białko o posmarowania
- Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą.
- Dodać masło i rozdrobnić z mąką, jak na kruszonkę.
- Wlać mleko i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
- Marchewkę zetrzeć na tarce.
- Cebulkę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulkę z marchewką i zeszklić.
- Następnie dodać pierś z kurczaka i dokładnie podsmażyć.
- Całość przestudzić, dodać rukolę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem i podzielić na ok. 10 części.
- Każdy kawałek rozwałkować i na środek każdego z nich kłaść nadzienie.
- Brzegi połączyć jakby tworząc sakiewkę i ostatecznie uformować okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki odstawić na ok. 30 min. , aby wyrosły.
- Po ich wyrośnięciu wierzch posmarować białkiem i posypać sezamem.
- Piec w piekarniku nagrzany do 200 C (termoob). ok. 20 minut.
- Podawać lekko wystudzone np. w towarzystwie sosu czosnkowego.
Komentarze
Prześlij komentarz