Świąteczna kanapka
Całkowity czas: ok. 1 godz.
Porcja: blacha o wym. ok. 25x30
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki na ciasto:
Porcja: blacha o wym. ok. 25x30
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki na ciasto:
- 1,5 szkl. gotowego mielonego maku
- 3/4 szkl. cukru kryształu
- 5 jajek
- 1 łyżka cukru waniliowego lub odrobina aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 150 g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka pokrojonego w drobną kostkę ananasa z puszki
- Żółtka utrzeć na biało z cukrem i cukrem waniliowym.
- Mak wymieszać z proszkiem do pieczenia i dosypać do utartych żółtek. Całość dokładnie zmiksować.
- Białka ubić na sztywno i połączyć z masą makową na najniższych obrotach lub drewnianą łyżką.
- Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (góra dół) ok. 30 minut( do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.
- Jeden blat pozostawić w całości a z drugiego zrobić kruszonkę.
- Przygotować krem.
- Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.
- Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
- Śmietanę ubić na sztywno, a następnie połączyć z serkiem i rozpuszczoną żelatyną
- Na koniec wmieszać dobrze odsączony i pokrojony w kostkę ananas.
- Masą posmarować blat w całości. Wierzch posypać pokruszoną częścią drugiego blatu.
- Placek najlepiej chłodzić całą noc w lodówce.
- ciasto jest dość kruche, a więc nie przejmujcie się jeśli zrobią się w spodzie dziury. Załatajcie pokruszoną częścią ciasta ;-)
- Placek jest wyborny w smaku ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz