Śnieżynka
Całkowity czas: ok. 45 minut
Porcja: blacha o wym. 25x30 cm
Całkowity koszt: ok. 10 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe:
Porcja: blacha o wym. 25x30 cm
Całkowity koszt: ok. 10 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mielonego twarogu na sernik
- 250 ml śmietany 30 %
- 50 g cukru
- Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
- Następnie dodać żółtka i całość ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
- Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki.
- Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 15 minut. Następnie wystudzić.
- Przygotować masę.
- Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
- Następnie zmniejszyć obroty i ostrożnie połączyć z twarożkiem.
- Ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć go kremem twarożkowym.
- Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz